Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Torentje van gegrilde groenten met kaas, verse kruiden en een zoet- zure saus.

Ingrediënten voor het torentje per persoon:

3 plakjes aubergine
2 plakjes courgette
1 plakje zoete bataat of wortel
paar plakjes champignon
paar plakjes jonge kaas
blaadje salie of ander kruid
yoghurt
(walnoten-) olie
balsamicoazijn
appeldiksap

Gril de groenten in de grilpan of koekenpan in een laagje olie tot ze bruin kleuren. Belangrijk is om maar één laagje in de pan te doen en ze na een paar minuten om te draaien als ze kleuren.

Experimenteer gerust met andere groenten als je die in huis hebt. Veel groenten laten zich smakelijk grillen, zoals ook paprika of (gare) rode biet. Als je het voor veel mensen maakt, kan je ook grillen in de oven. Dat droogt wel iets meer uit dan dat het bruin kleurt en het duurt aanmerkelijk langer.

Stapel de groenten en het blaadje op met wat kaas ertussen, laat dit even smelten in de oven of koekepan met deksel erop.
Steek er zonodig een prikker door om het bij elkaar te houden.

Voor de saus: meng 3 delen yoghurt, 1 deel mosterd, 1 deel (walnoten) olie, 1 deel balsamicoazijn, 1 deel appeldiksap, snufje zout. Maak het zoetzuur en sterk van smaak.
Sprenkel de saus over het torentje en zo decoratief mogelijk over het bord.

Susan Ebbers, juli 2009.