Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Verse kersen gedoopt in witte chocolade met kokos, peer, kiwi en lavendelsiroop

Integratie

Sinds 18 jaar ben ik in de zomer in de omgeving van le Phaux te vinden. Deze zomer bereikte ik in mijn tweede thuisland een nieuwe mate van integratie: Ik werd lid van de plaatselijke bibliotheek. De mij onbekende bibliothecaresse bleek mìj wel te kennen en te weten waar ik woonde. Omdat ik van “La Ferme du Phaux” kwam, zat het wel goed met de borg. Ik leende een met schilderijtjes van groenten en fruit prachtig geïllustreerd kookboek.

Het boek inspireerde tot een zomers toetje met lavendel:

Cerises à la lavande

Maak een lavendelsiroop door 10 lavendel takjes in 100 ml water te koken tot ze geur afgeven. Haal ze er dan uit en vervang door 200 gram suiker. Laat dik inkoken tot een siroop. Deze siroop kan je gebruiken om stukjes stevig fruit in te marineren.
Giet het warm over bijvoorbeeld stukjes peer en kiwi en laat een half of heel uur intrekken. Maak ondertussen kersenbonbons door witte chocolade te smelten au bain Marie: in een pannetje die in een grotere pan hangt boven heet water. Roer wat geraspte kokos door de chocolade. Doop dan kersen aan het steeltje in de gesmolten chocolade en laat weer hard worden op een vetvrij papier. Rangschik het fruit mooi op een bordje. Giet er nog wat van de lavendelsiroop overheen en garneer met wat lavendelbloemen.
Een herfstige variant op dit recept, kan je maken door de kersen te vervangen door ander fruit wat je even op een saté prikker prikt, zodat je het kunt dopen. De verse lavendel kan je vervangen door gedroogde.

Susan Ebbers, september 2010.