Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Rode bietengerecht met uien, kaas, kruiden, zure room en witte basmatirijst

Titel à la creme, kampioenspot voor 4 personen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is in Amsterdam de vlag uitgegaan: Ajax kampioen. Na de kampioenspot tegen VVV, besloot ik als fan (sinds mijn prille jeugd) de maaltijd in het teken van de titel te zetten.

Benodigdheden:
3-4 verse rode bieten
2 uien
een teen knoflook
geraspte kaas
koriander, karwij en komijn
een bakje zure room
maïzena
ca 20 gehakte hazelnoten
evt. ananas en gembersiroop
witte basmati rijst

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak.
Snij de rode bieten in blokjes en kook ze beetgaar. Bak de uien en de knoflook in een scheutje olijfolie goudgeel. Meng het geheel door elkaar en breng het op smaak met de drie K’s (van Kampioenen): koriander, karwij en komijn. Bind het kookvocht met maïzena en voeg de geraspte kaas en de zure room toe.
Zorgvuldig opdienen is van wezenlijk belang: Het is de kunst van het subtiel opscheppen. Garneren met gehakte hazelnoten.
Bij een variant met ananas en gembersiroop smaakt de overwinning nóg zoeter...
En het aardige is dat je als Feyenoordfan de tweede plaats kunt vieren met dezelfde maaltijd. Alleen iets anders opscheppen dan.

Gerrit van Meurs, mei 2012.