Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Vegetarisch ovengerecht van venkel met hazelnoten en kaas en een dragonsaus

Ingrediënten voor 4 personen:
2-3 venkelknollen
250 gram champignons
een bakje zure room
geroosterde hazelnoten
1-2 tenen knoflook
200 gram kaas
een boullionblokje en olijfolie
maïzena, anijszaad en dragon

In de tijd dat onze meisjes nog aan de borst van Susan lagen, aten wij meer dan gemiddeld venkel. Venkel stimuleert de productie van moedermelk en heeft bovendien een bevorderende en kalmerende werking op de spijsvertering. Zo gaat het de vorming van darmgassen tegen en helpt het tegen een opgeblazen gevoel.
De anijssmaak van venkel vinden we tevens terug in de zgn “muisjes”. Inderdaad zijn de witte, rose en blauwe bolletjes gevuld met anijszaadjes.
Ik kan nog met enige heimwee terugdenken aan de prille babytijd van onze meiden. Midden in de nacht voedde Susan de baby, terwijl ik beneden een kopje thee zette en beschuit met muisjes maakte. Met de baby aan Susan’s borst zaten we zo midden in de nacht gezellig in bed met thee en beschuit.
Het eten van beschuit met muisjes helpt moeder en kind aan melk en een goede nachtrust. En dat is ook fijn voor vader!

Bereidingswijze:
Was de venkelknollen en snij ze in stukjes. Breng ze aan de kook in een bodempje water. Snij intussen de champignons in plakjes en bak ze in een scheutje olijfolie. Voeg een geperste teen knoflook toe. Bak het geheel even aan.
Zodra de venkel beetgaar is giet je het kookvocht bij de champignons. Doe de venkel in een met boter ingevette ovenschaal. Strooi er een kleine eetlepel anijszaad overheen. Rasp de kaas en verdeel die over de venkel. Breek de geroosterde hazelnoten en strooi ze over de kaas. Zet de schaal in de oven en laat in tien minuten de kaas smelten en de hazelnoten licht bruin roosteren.
Voeg ondertussen melk toe aan de champignons met kookvocht tot je ca een halve liter vocht hebt. Doe er een in stukjes gesneden bouillonblokje bij en anderhalve eetlepel dragon. Laat het aan de kook komen. Bind de saus met maïzena. Voeg de zure room toe. Proef en beoordeel de saus. Desgewenst kun je de smaak verder verfijnen met een scheutje tamari of een beetje mosterd.
Zet de ovenschotel en de saus op tafel. Zivervlies of basmatirijst zijn ideale partners van dit gerecht. Maar je kunt er ook een ander graan of gekookte aardappelen bij serveren. Een fijne salade maakt de maaltijd compleet. Je kunt denken aan geraspte wortelen met appel, rozijnen en geroosterde zonnebloempitten met een sausje van yoghurt, tahin, tamari, gembersiroop en sinaasappelsap.

Eet smakelijk (en slaap zacht)!

Gerrit van Meurs, juni 2012.