Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Kruidige rode bietensalade met appel en feta en een honing- mosterddressing

Precies een week na oud en nieuw vier ik mijn persoonlijke nieuwjaarsdag. Het biedt onze familie, vrienden en kennissenkring alsnog de vertraagde gelegenheid om elkaar een gelukkig en gezond nieuw kalenderjaar te wensen. En uiteraard mij een dito levensjaar. Twee weken geleden voor de 59e keer.
Er kwamen ruim dertig mensen eten. We maakten een ruim buffet met een ovenschotel aardappel-, pompoen-, zuurkool, een pan rijst, een groene koolschotel, champignon- mosterdsaus en drie salades. Het geheel leverde gevarieerde borden op.

Rode bietensla (4-pers.):
Ingredienten:
3 rode bieten
2 appels
1 piepklein uitje
100 gram feta
1 teen knoflook
100 gram postelein
kruiden (van ieder ca 1 theelepel): venkelzaad, dille, thijm en dragon
Voor de dressing:
5 eetlepels zure room,
1 theelepel van olijfolie, tamari, honing en mosterd,
0,5 - 1 theelepel citroensap,
vers gemalen zwarte peper

Schil de bieten en haal ze door de grove rasp. Snipper het piepkleine uitje zo fijn mogelijk en pers de knofklook erbij. Voeg de kruiden toe, doserend naar smaak. Maak de dressing: Roer olie, tamari, mosterd en honing door de zure room. Roer het geheel goed door de bieten. Deze basis kan je de avond tevoren al maken. De smaak van kruiden en dressing trekt dan heerlijk in de bieten.
Was de postelein. Snij de appel en druppel er wat citroensap over. Snij de feta in kleine blokjes. Leg op een platte schaal de postelein aan de rand, de appelstukjes daarbinnen en het rode bietenmengsel in het midden. Spreid de fetablokjes voorzichtig over het bietenmengsel zodat ze mooi wit tegen het donkerrood van de bieten afsteken.

Gerrit van Meurs, januari 2013.