Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Een vrij eenvoudig te maken toetje is een fraai dessert met dank aan de presentatie

Een dessert is de kroon op de maaltijd. Je kunt geweldig uitpakken met een heerlijk voorgerecht en een prachtig en smakelijk hoofdgerecht. Maar als je dan vervolgens een pak vla of een schaal appels op tafel zet met een gebaar van: Zoek het zelf maar uit met je toetje, dan blijft er toch een wrange smaak hangen. Jammer van al je inspanningen!
Meer dan bij de andere gangen is het nagerecht gevoelig voor presentatie. En een goed nagerecht kan vrij eenvoudig te maken zijn. Schenk dat pak vla eens uit in mooie schaaltjes. Kringel er een artistiek sliertje bramensaus overheen, drapeer drie schijfjes banaan erop en voilá: Je hebt een dessert. Zo simpel kan het zijn.
In plaats van die bak roomijs zo op tafel gooien kun je een bolletje ijs op een fraai ontbijtbordje scheppen. Leg er een kwart peer naast, krul er een streepje chocoladesaus overheen en besluit met een toefje slagroom. En alweer voilá: een dessert Belle Hélène.
Wil je het allemaal net iets meer aankleden dan is hier een geschikt recept.

Benodigdheden:
Mooie glazen, kort en breed
yoghurt
vanille vla
koekjes
gedroogde abrikozen
slagroom
honing
gemengde notenmoes
grove suiker
frambozen of ander fruit
hazelnoten
chocosticks

Kook de abrikozen gaar. Pureer ze met de staafmixer.
Klop de slagroom met de honing, de gemengde notenmoes en een klein beetje grove suiker. De eerste twee geven de slagroom een bijzondere smaak. Het vleugje suiker maakt het knisperend.
Verkruimel de koekjes en doe een laagje in elk glas. Schep daar bovenop de gepureerde abrikozen. Schenk vervolgens een laagje yoghurt en een laagje vla in de glazen.
Lekker zijn je toetjes nu al. Met een beetje meer werk maak je ze visueel extra aantrekkelijk. Natuurlijk mag het toefje slagroom niet ontbreken. Leg vervolgens twee frambozen en drie hazelnoten bovenop. Om het helemaal af te maken steek je een chocostick schuin in het glas. En kijk eens hoe je dessert eruit ziet!
Er zijn allerlei variaties mogelijk op dit toetje. Natuurlijk kun je de soort koekjes afwisselen. Je kunt kwark nemen i.p.v. yoghurt, hopjes of caramelvla i.p.v. vanille, pruimenpuree i.p.v. abrikozen, schijfjes banaan of peer i.p.v. frambozen, etc., etc. Gebruik je fantasie en geniet van het eten maken. Dan smaakt het daarna nog beter!

Gerrit van Meurs, februari 2013.