Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Frisse lentesalade met walnoten, peer, kaas en een mosterd- honingdressing

Ook al doet het weer soms anders vermoeden: Het is helemaal lente! En dan is het fijn om ook een lentegroente te eten. Bijna vergeten, maar steeds meer terug in de belangstelling zijn raapstelen, ook wel kelen geheten.
Mijn vader kweekte ze een tijdje in zijn tuinbouwbedrijf samen met andere bosgewassen als selderij en peterselie. Ik heb zo leren raapstelen bossen, of zoals we dat in het Westland altijd noemden: “Kommie vammiddag nog effuh keeluh bossuh?”
Raapstelen bevatten veel ijzer en vitamine C. Popeye wist het niet, maar raapstelen leveren meer ijzer op in je lichaam dan spinazie. Dat komt door de grotere aanwezigheid van vitamine C die ervoor zorgt dat het plantaardige ijzer veel beter wordt opgenomen. Tevens bevatten raapstelen veel foliumzuur (vitamine B11), goed voor zwangere vrouwen maar ook voor de zaadkwaliteit bij mannen. Kortom: In de lente kan je niet zonder raapstelen!
Je kunt raapstelen eten in een stamppot. Snij ze in stukjes van ca 1 cm en stamp ze rauw door de aardappelen heen. Roer er kleine kaasblokjes doorheen en je hebt een super simpele, maar toch heerlijk smaakvolle stamppot.
Maar deze keer maken we een salade van de raapstelen.

Ingrediënten (4 grote porties):
2 bosjes raapstelen
2 peren
1 appel, liefst met rode schil
een grote hand walnoten
150 gram kaas
2 eetlepels mosterd
2 eetlepels honing
2 eetlepels yoghurt
1 eetlepel olijfolie
een scheutje tamari (sojasaus)
een scheutje citroensap

Het is lekker en gezond om de salade zo vers mogelijk te eten. Maak hem dus zo kort mogelijk voor het opdienen.
Snij de wortelkontjes van de raapstelen en spoel tussen de stelen evt. zandresten weg. Snij de raapstelen in stukjes van ca 1 cm lang. Snij de peer, de appel en de kaas in kleine blokjes. Breek de walnoten in stukjes. Meng de ingrediënten goed door elkaar.
Voor de saus meng je de mosterd, de honing, de olijfolie en de yoghurt door elkaar. Voeg een scheutje tamari en een scheutje citroensap toe. Meng de saus, proef en breng ze evt. verder op smaak.
Je kunt deze salade eten als voorgerecht of als onderdeel van het hoofdgerecht. De hoeveelheid is afgestemd op flinke eters.
Variaties zijn door banaan toe te voegen of de kaas te vervangen door komijnenkaas. Gekookte eieren en avocado smaken er ook heel goed in.
Eet smakelijk en geniet van de lente!

Gerrit van Meurs, mei 2013.