Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Een toetje met de combi van pruimen en pistache ijs met nootjes en slagroom

Qua datum is hij er al, maar de zomer moet nog op gang komen. Wij vertrekken over enkele dagen naar Le Phaux om de creatieve vakanties voor te bereiden. En vanaf 7 juli gaan we weer los! Geheel volgens onze zomerse gewoonte staat er elke zondag en vrijdag ijs op het menu. Het fruitijs van Gaby, Jean-Paul en Hélène is zeer gewaardeerd bij de vaste Bleu et Vert gangers.
Om in de stemming te komen eten we nu alvast een fijne ijscoupe.

Benodigdheden:
pistacheijs
gedroogde pruimen
rode port of appelsap
slagroom
gepelde pistachenootjes
koekje of wafel

Zet de pruimen in een schaaltje. Schenk er port of appelsap bij tot halverwege de bovenste pruimen. Laat het enkele uren wellen. Kort voor het opdienen warm je de pruimen op tot vlakbij het kookpunt. Ondertussen klop je de slagroom en schep je het pistacheijs op de bordjes. Bind het vocht van de warme pruimen met een beetje maïzena.
Een andere bereidingswijze is om de pruimen na het wellen te ontpitten. Vervolgens warm je de saus op en zet je even de staafmixer op de pruimen. Nu krijg je een dikke saus die je niet meer hoeft te binden.

Giet de pruimensaus over het ijs. Voordat het ijs smelt, razendsnel garneren met een toefje slagroom, pistachenootjes en een koekje of wafel om het extra feestelijk te maken. Opdienen en smullen maar!
Meer ijs eten? Juli en augustus, Bleu et Vert, Le Phaux!

Gerrit van Meurs, juni 2013.