Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Een frisse salade met groene sla, avocado, komkommer en appel en een dressing

Op vakantie in Spanje en Portugal aten we granaatappel die we in de tuin van het huisje of onderweg op een wandeling plukten. De vrucht is beeldschoon met zijn kamertjes vol sappige pitjes. Het is even ontdekken hoe je het schoonmaakt. Op You tube staan leuke filmpjes (How to deseed a pomagranate in 10 seconds) Zorg dan dat je kleding bestand is tegen rode spetters.
Er worden vele gezonde eigenschappen toegedicht aan de granaatappel die vol zit met vitamine C, kalium en polyfenolen (ontstekingsremmend, preventie hartvaatziekten, kanker, Alzheimer). De vrucht wordt tot in de late herfst geoogst en is de hele winter goed verkrijgbaar.

Meng voor de salade voor iedereen op een bordje; wat groene sla, stukjes komkomer en avocado. Besprenkel met een dressing van yoghurt, mosterd en honing in een verhouding 2 : 1 : 1. Neem per persoon een kwart appel en snij die flinterdun, leg waaiervormig op de salade en strooi er kwistig granaatappelpitjes overheen. Eet smakelijk!

Susan Ebbers, februari 2014.