Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Vegetarisch groentegerecht met ananas, knoflook, champignons, gember en kaas

Kolen zijn niet populair. Vroeger aten de mensen ze veel vaker omdat de seizoenen dicteerden wat er op je bord lag. Maar vandaag wil de Westerse mens een zo ruim mogelijke keuzevrijheid. Dus leveren de supers het hele jaar door aardbeien, mango’s en ananassen.Ze worden ingevlogen en/of liggen maandenlang in koelcellen te wachten op het moment dat de voorraaden zodanig zijn geslonken dat ze aan de beurt zijn om de consument te behagen. We genieten ervan en vragen ons maar niet af wat de prijs van ons gedrag is qua energie en CO2.
Wij komen kolen in allerlei gedaantes regelmatig tegen in onze biologische groentepakketten. Ook de bioboer houdt al rekening met de kritische consument en stopt vaker broccoli dan bloemkool in de pakketten.
Wij houden van alle kolen. Zelfs de bloemkool kan op onze sympathie rekenen. Maar we maken hem dan ook niet op dezelfde wijze klaar als ons moeder deed. Destijds werd de bloemkool volkomen stukgekookt. Als je al je kiezen had laten trekken, kon je daarna onmiddelijk moeders bloemkool eten. Je drukte hem gewoon met je tong tot moes tegen je gehemelte.
Welke kool je ook bereid: Het gaat om de beet of de bite zoals het vaak in het Engels wordt genoemd. In kleine roosjes is bloemkool zelfs rauw lekker met een goed dipsausje. Dan blijkt die als duf bekende groente zelfs een pittig smaakje te hebben, alsof er een vleugje peper doorheen zit.
Koken kan ook, maar dan heel kort. Bij bloemkool houden we het op enkele minuten, net als bij rode en witte kool. Erbij blijven, af en toe een stukje uit de pan prikken en testen op de beet. Op tijd van het vuur halen.
Het kortst koken we de spitskool. Die heeft aan 1-2 minuten meer dan voldoende. Sterker nog: Snij de spitskool in fijne reepjes en je hebt een heerlijke basis voor een rauwkost. Passende toevoegingen zijn appel (liefst een bioappel met een rode schil. Dat kleurt mooi), rode paprika, hazelnoten, rozijnen, ananas. Maak een sausje met olijfolie, gembersiroop, yoghurt, sinaasappelsap, tamari (sojasaus).
Een gekookt gerecht is deze spitskool met ananas en gember:

Ingrediënten:
1 spitskool;
een scheut olijfolie
2-3 uien;
200 gram champignons
1-2 teentjes knoflook
een blikje ananasstukjes
een stukje verse gember
2 bouillonblokjes
maïzena; 200 gram kaas
een scheutje tamari (sojasaus)
gemalen komijn en koriander
1 eetlepel mosterd;
zure room.

Snipper de uien en fruit ze in de olijfolie goudgeel. Voeg de champignons toe. Op hoog vuur roerend bakken. Doe daarna met het vuur laag, de fijngeknepen knoflook erbij en de geraspte gember. Schenk er 1 liter water bij en voeg de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook. Doe dan de gesneden spitskool erbij en de ananas. Zodra het opnieuw kookt, bind je het vocht met maïzena. Geraspte kaas toevoegen en daarna de mosterd en de zure room. Breng het op smaak met koriander, komijn en tamari.
Dit gerecht combineert prima met maccaroni of andere pasta, zivervliesrijst, quinoa, enz.
Eet smakelijk!

Gerrit van Meurs, april 2014.