Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Diverse hapjes met deeg, div. groenten, paprika, worst, kaas, ei, appel, rozijnen

Onlangs besloot onze oudste dat ze wilde leren koken. Ze is tenslotte al 18 jaar. Vooral het bepalen wàt er op tafel komt en hoe láát, lijken haar niet te versmaden verworvenheden. Niet meer lijdzaam hoeven afwachten wanneer het haar ouders behaagd achter het fornuis plaats te nemen.
Ze wil iets met ei, deeg en met groenten. Enige assistentie mijnerzijds is gewenst, maar ze neemt wel duidelijk de regie die een chef betaamd.
We maken minicroisantjes die we verschillende vullingen geven: wat kaas, ui paprika en/of stukjes worst of in een zoete variant met stukjes appel, rozijn en marsepein. Het deeg kan op verschillende manieren om de vulling gevouwen worden. In een envelop vorm, als een buideltje aan de bovenkant dichtgesnoerd of om de vulling heen het deeg als een knikker rond rollen.
Door het verschillende uiterlijk kan je later de verschillende inhoud nog traceren.

Ook mini groentetaartjes staan op het menu. We roerbakken groenten beetgaar: ui, broccoli en zoete bataat. Daarmee vullen we muffin vormpjes. In ons geval zijn het siliconen vormen. Handig want die hoef je niet in te vetten.
Klop 3 eieren los met zout, peper en koriander naar smaak. Giet 2 - 3 eetlepels ei over de groenten per vormpje. Eventueel wat rozijnen erbij. Plakje kaas erover en wat pijnboompitten. In de oven zijn ze na ongeveer 20 minuten gaar.
Ten slotte maken we een salade van de groenten die we in de groentenla hebben liggen: In het midden van het bord een torentje met botersla, gerapte selderijknol, en wat majonaise yoghurt, zout en peer. Verder omringd door venkel in dunnen reepjes, tomaten, stukjes appel en hazelnoot. Als je het op het bord goed organiseert, ziet dat er zeer feestelijk uit.
Marthe geniet nog meer van het eten dan anders. Ja, deze jonge kokin mag vaker aan de slag.

Kok: Marthe. tekst: Susan Ebbers, december 2014