Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Vegetarisch gerecht met uien, knoflook, appels, kersen, gember en cashewnoten

Zo af en toe bevat ons groentepakket in de winter een rode kool. “Hè, bah”, denken vele mensen dan, “zware kost en lastig om klaar te maken”. Rode kool raakt uit de gratie. En mensen die het eten, pakken het liefst een pot, om tijd te sparen. Maar vers is veel lekkerder! Wij genieten altijd van onze eigen variant op rode kool. Die is als volgt:

Ingrediënten voor 4 personen:
- een scheut olijfolie
- een kleine rode kool (of de helft van een grote)
- 3 uien
- 3 tenen knoflook
- 250 cl appelsap
- drie goudreinetten
- 2-3 laurierblaadjes
- koriander, komijn, kruidnagel
- 5-7 gemberbolletjes
- 2 potjes kersen
- 200 gram jonge kaas
- maïzena
- cashewnoten

Snij de rode kool fijn. Snipper de uien en bak ze in olijfolie goudbruin. Pers de tenen knoflook erbij en voeg de rode kool toe samen met de appelsap en de laurierbladen. Kook het geheel in ca 20 minuten. Maak intussen de gemberbolletjes fijn met een staafmixer of knijp ze door de knoflookpers en voeg ze bij het gerecht. Laat de kersen uitlekken in een zeef en vang het vocht op in een pan. Breng het kersenvocht aan de kook. Snij de goureinetten in stukjes en laat ze de laatste 2-3 minuten meekoken. Hou in de gaten dat het niet té gaar wordt. Het is fijn als de kool en de appel nog wat ‘bite’ houden.
Breng het geheel op smaak met de kruiden. Giet het gerecht af in de pan met de kersensap. Bind dit met maïzena en roer het dan door het gerecht. Voeg de in kleine blokjes gesneden kaas toe en schep het gerecht op de borden. Strooi er wat cashewnoten overheen en smullen maar!
Wil je het jezelf makkelijker maken dan kun je ook i.p.v. de kersen een pot kersenjam door je rode kool roeren. Het is wat minder chique, maar je moet ergens beginnen. Lekker bij dit gerecht is aardappelpuree van verse aardappelen. Maar het smaakt ook prima met rijst of een ander graan.
Hou je een kliekje over dan maak je er de andere dag een heerlijke salade mee. Combineer het met wat rucolasla. Maak van champignons en een scheutje frambozenazijn o.i.d. een sausje en giet dat warm over de salade. Mmm!

Gerrity van Meurs, februari 2015.