Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Hoofd- of voorgerecht Couscous met salade van bieten, pruimen en geitenkaas

Als ik weer in Le Phaux ben, wil ik graag een handje helpen. Diverse kleine hand en spandiensten zijn natuurlijk wel leuk en aardig, maar de echte uitdaging ligt voor mij toch altijd in de keuken. De koks staan wel open voor een helpende hand. Maar zo maar wat snij en snipperdienstverlening spreekt me niet zo aan. Ik maak het liefst een gerecht volledig naar eigen idee. En dat ligt altijd wat gevoelig, want een kok wil (terecht) heer en meester zijn in zijn keuken.
Met een beetje omzichtigheid kreeg ik desalniettemin toestemming om me naar eigen inzichten over een gerecht te ontfermen.
Ik besloot tot een mooi opgemaakte salade.
Dit gerecht kan als voor- en hoofdgerecht. Pas de hoeveelheden daaraan aan.

Ingrediënten:
3 gekookte rode bieten
2 sjalotjes
100 gr feta of zachte geitenkaas
walnoten
gedroogde pruimen
eikenbladsla
2 kopjes couscous
en voor de dressing:
mosterd, citroensap, olijfolie

Pel de gekookte bieten en snijd ze in blokjes. Snipper de sjalotjes. Gedroogde pruimen kunnen hard of zacht zijn. Als ze hard zijn wel ze dan een uur in vruchtensap of drank naar keuze. Vooral port is goed te pruimen.
Meng de bieten, de pruimen en sjalotten tot een geheel.
Leg op een grote platte schaal eikenbladslabladeren rondom. Rangschik in een cirkel daarbinnen het bieten- pruimen- sjalottenmengsel. Hou een middendeel vrij voor de couscous. Garneer het geheel met feta en walnoten.
Maak nu de couscous. Giet 3 kopjes kokend water op 2 kopjes couscous. Laat de couscous 10 minuten nawellen. Daarna even omroeren met een klontje boter of een scheutje olijfolie.
Schep een kleinere en diepere schaal vol met couscous en druk dat er stevig in. Zet de volle schaal ondersteboven in de vrije ruimte midden op de platte schaal met salade. Laat de couscous daar uit de kleinere schaal vallen.
Direct opdienen.

Als je een tapenade wil i.p.v. een salade pureer dan de sjalot met de rode biet, de feta, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel citroensap en 1-2 eetlepels olijfolie tot een grove tapenade. Voeg zout en peper naar smaak toe. Garneer het evt. ook met eikenbladsla, walnoten en pruimen.
Eet smakelijk!

Susan Ebbers, september 2015.