Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Gierst met biefreepjes, pruimen en diverse groenten in een zoet- zure saus

Inspiratie.
Soms heb je geen duidelijk plan van te voren, maar wel van alles in huis. Dan proef ik waar ik zin in heb, ik kijk of er iets uit de voorraad op moet en laat me verder leiden door het moment en een inval.
Bij de voorraadpotten met graan en pasta viel mijn oog op de gierst, dat was al even geleden. Ook vlees stond al even niet op het menu. De vriezer herbergde nog twee pakjes bief reepjes van de bio-boerderij. Het hoofdgerecht voor onze cursisten werd gierst met een zoetzure vlees- groenten saus. Gierst is heel gezond het bevat meer eiwitten en ijzer dan elke andere graansoort. Gierst bevat veel magnesium en vitamine B en is gunstig voor het cholesterolgehalte Gierst kan wat droog zijn, daarom is een lekkere hoeveelheid saus aan te raden.

Ingrediënten:
2 ons groenten per persoon:
wat je hebt bv. ui, rode paprika, prei, brocolli, champignons, courgette
Saus: 4- 5 gedroogde pruimen per persoon,
wat water, sinaasappelsap, port,
tamari (of iets anders zouts),
gember siroop,
klein beetje chilipeper, koriander.
Ongeveer 3 x zoveel vocht als pruimen
75 gram biefreepjes per persoon
75 gram gierst per persoon.

Fruit de groenten aan tot ze beetgaar zijn en zet dan het vuur uit.
Kook de pruimen met de beschreven ingrediënten. Als de pruimen gaar zijn (10-15 minuten) pureren tot een gladde saus.
Ondertussen de biefreepjes bakken een aantal minuten tot ze bruin zijn. Voeg dan de saus, het vlees, de jus van het vlees en de groenten bij elkaar. Nog even proeven of de smaak goed is. Eventueel nog zout, peper, meer zoet (bv gembersiroop) of meer zuur (sinaasappelsap of azijn) bij moet. Voor meer smaak kan er zo nodig nog een scheutje port, zure room of knoflook bij.
Warm nog even door, maar zorg dat de groenten niet gaarder worden dan je ze wilt hebben.
Serveer met de gierst en met een frisse salade.

Susan Ebbers, maart 2016.