Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Rijk nagerecht met chocolademousse, vanilleyoghurt, vers fruit, chocolaatje

In de tijd dat onze meiden nog klein en kind waren, leerden ze van alles eten. Een van de regels aan tafel was dat ze in ieder geval van alles íets moesten proberen. Doorgaans ging dat zonder morren.
Vaak begonnen we de maaltijd met een salade, want als ze nog honger hebben, dan eten ze makkelijker. Om het aantrekkelijk te maken dienden we de salade op als een “lekker bordje”. We rangschikten dan diverse ingrediënten zo feestelijk mogelijk. Naast sla, komkommer, appel, tomaten en andere rauwkost vonden de meiden dan tevens een aantal favoriete toevoegingen als avocado, rozijnen, dadels en pistachenootjes. Met zo’n uitgebreid repertoire zagen de bordjes er altijd zeer feestelijk uit. Vaak vroegen de meiden vóórdat we gingen koken of we alsjeblieft weer een “lekker bordje” wilden maken.
De deelnemers aan onze creatieve cursussen zijn net kinderen. Indien we een gerecht opmaken als een “lekker bordje” wordt er hoorbaar meer genoten van het eten. De combinatie van de mooie opmaak en de uitgebreide diversiteit van de smaken geven de maaltijd een feestelijk karakter. Alles lijkt nu nog lekkerder.

Tijdens de Wad’nweek maakte Susan een “lekker bordje” met visvariatie. Je kunt tijdens een week op het water natuurlijk niet om visgerechten heen.
Maar je kunt ook prachtige lekkere bordjes maken als toetje. Maar dan noem je het een Grand Dessert. Susan bewaart het voor de slotavond op de Vlieter.

Ingrediënten:
Bruine en witte chocolademousse,
vanilleyoghurt,
appel, sinaasappel, aardbeien, druiven, verse ananas,
krakelingen, chocolaatjes.

Verdeel het allemaal mooi over de borden. Let op de glinstering in de ogen bij het uitdelen van de borden. Je herkent er kinderogen in. En geniet van de stilte die daarna valt...

Tekst: Gerrit van Meurs. Kok: Susan Ebbers, mei 2016.