Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Vis voorgerecht met zalm, grote en kleine garnalen, tomaat, rucolasla en zeekraal

In de tijd dat onze meiden nog klein en kind waren, leerden ze van alles eten. Een van de regels aan tafel was dat ze in ieder geval van alles íets moesten proberen. Doorgaans ging dat zonder morren.
Vaak begonnen we de maaltijd met een salade, want als ze nog honger hebben, dan eten ze makkelijker. Om het aantrekkelijk te maken dienden we de salade op als een “lekker bordje”. We rangschikten dan diverse ingrediënten zo feestelijk mogelijk. Naast sla, komkommer, appel, tomaten en andere rauwkost vonden de meiden dan tevens een aantal favoriete toevoegingen als avocado, rozijnen, dadels en pistachenootjes. Met zo’n uitgebreid repertoire zagen de bordjes er altijd zeer feestelijk uit. Vaak vroegen de meiden vóórdat we gingen koken of we alsjeblieft weer een “lekker bordje” wilden maken.
De deelnemers aan onze creatieve cursussen zijn net kinderen. Indien we een gerecht opmaken als een “lekker bordje” wordt er hoorbaar meer genoten van het eten. De combinatie van de mooie opmaak en de uitgebreide diversiteit van de smaken geven de maaltijd een feestelijk karakter. Alles lijkt nu nog lekkerder.
Tijdens de Wad’nweek maakte Susan een “lekker bordje” met visvariatie. Je kunt tijdens een week op het water natuurlijk niet om visgerechten heen. Dit voorgerecht is ontleend aan de menukaart van l’Aquarium, een visrestaurant uit de omgeving van Le Phaux.

Ingrediënten:
grote garnalen,
kleine garnalen,
gerookte zalm,
tomaten,
sla,
rucolasla
zeekraal.

Verdeel eerst de sla, rucola en tomaten over de borden. Vervolgens leg je twee grote garnalen, een eetlepel kleine garnalen en een plakje zalm per bord. Leg de zeekraal contrasterend op de tomaten. Garneer het geheel met twee sausjes. Maak een sausje van geroosterde paprika met zure room en schep daar een eetlepel van over de kleine garnalen.
Maak een sausje met yoghurt en Boursin en giet dat over de sla.
De mensen aan boord vroegen naar het recept van de overheerlijke gamba’s. Voor deze keer dan de onthulling van een groot keukengeheim: Koop ze bij een goede visboer. De gamba’s van vishandel Van der Star op Oude Schild in Texel waren lekkerder, mooier en goedkoper dan de diepvriesgamba’s van de supermarkt.

Tekst: Gerrit van Meurs. Kok: Susan Ebbers, mei 2016.