Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Experimententeel voorgerecht met oog voor goede vorm, kleur en compositie

Met loom zomerweer heb je geen zin om te koken, maar misschien nog wel in spelen. Het is maar welke naam je aan dingen geeft. Zo kreeg ik vroeger niet de handen op elkaar voor een wandeling, maar als ik mijn kinderen voorstelde om “avonturen te gaan beleven” riepen ze eensgezind: “Jaaaah!”
Het vereiste uiteraard wel een andere aanpak: van recht toe recht aan kon geen sprake zijn. Het avonturen beleven kenmerkte zich door, waar maar mogelijk, van een pad afwijken, ons door een bosje wringen en op zoek gaan naar de kleine details waarmee de natuur degenen verblijdt die er oog voor hebben.
Met deze insteek kan ook eten maken veranderen in “avonturen beleven”. Begin met optimale omstandigheden, installeer je buiten met een paar verse knisperige gewassen groentes, wat fruit, noten en gedroogde vruchten, een scherp mes, een plank en de gewenste hoeveelheid bordjes. En neem dan eens een andere route en laat je verrassen door het moois dat doorgesneden groente je laat zien.
Ga op zoek naar een combinatie van smaak, kleur, vorm en textuur. Experimenteer eens met het snijden van verschillende vormen, met een kaasschaaf kan je van een komkommer lange repen halen. Je kunt de structuur laten zien; zoals bij een venkel die je in dunne plakken snijdt, zowel horinzontaal als vertikaal zijn die mooi. Net als de maanvorm van bleekselderij, de prachtige ringen van een dwarsdoorgesneden rode biet.
Terwijl je snijdt, orden je op de borden. Je maakt een prettige compositie. Ik werk zelf graag in cirkelvormen, dan kan een bordje een soort mandala structuur krijgen. Maar je kunt natuurlijk ook een meer geometrische vorm kiezen, asymetrisch, een waaiervorm of een torentje maken. Zijn er kinderen aan tafel: een gezichts- of bloemvorm doet het altijd goed.
Je kunt werken met kleur; dezelfde kleuren of juist contrasten. Van een blozende appel kan je terwille van de kleur de schil eraan laten.
Zoek naar verschillende smaken en texturen. Kiemen, fruit, gehakte noten, zuidvruchten kunnen variatie aanbrengen in zacht en hard, zoet en zuur. Voor een maaltijdsalade kan je nog hardgekookt ei, plakjes worst, kaas of vis toevoegen.
Een sausje kan het geheel completeren. Onze favoriet is een combinatie van olijfolie, tamari, citroensap, gembersiroop en yoghurt. Met een schepje tahin erbij krijgt je saus een wat meer nootachtige smaak. De citroensap kun je ook vervangen door sinaasappelsap, het liefst vers geperst.
Het gevarieerde mooie bordje kan je buiten opeten, desgewenst met de vingers.

Susan Ebbers, september 2016.