Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Groentetaart met wortel, pastinaak, prei, appel, ui, sesamzaad, ei en blauwe kaas

Koken met kinderen blijft leuk, ook als ze groot zijn geworden. Ik ben Jasmijn aan het opleiden tot kok voor groepen. Altijd handig om te kunnen en wie weet waar het allemal toe gaat leiden.
Natuurlijk leer ik ook van haar. Als kind van haar tijd zoekt zij inspitatie op Pinterest. Kijk eens mam wat leuk: plaatjes van de meest schitterende appeltaarten. Hoe leuk is het om weer eens de uitsteek vormpjes te voorschijn te halen?

(Kerst-) sterretjesgroentetaart

Ingrediënten:
winterwortelen,
pastinaak,
prei,
Goudreinetten,
rode uien,
sesamzaad,
eieren,
blauwe kaas,
basilicum, koriander, peper,
bladerdeeg

Een groentetaart kent een paar geheimen. Vaak is het het lekkerst om deeg alleen bovenop te leggen. Onderop wordt het moeilijker gaar en blijft het een klef plakje deeg.
Een goede taart is niet te nat. Dat bereik je door de groenten even vooraf te fruiten in wat olie, dan kunnen ze zonodig wat vocht afstaan en beetgaar worden.
Bij deze taart sneed ik winterwortel in dunne plakken. Terwijl die in de koekepan lagen te fruiten, sneed ik de pastinaak. Wortel in de ingevette ovenschaal, pastinaak in de pan, prei wassen en snijden en dan alles weer een stap verder doorschuiven. Daarop niet voorgebakken goudreinetten in plakken en rauwe rode ui in ringen.
Kies de maat overschaal die past bij je aantal eters en vul hem zo met laagjes van de groenten die je hebt. Tussendoor kunnen nog noten of zaden. Ik gebruikte sesamzaadjes. Meng per 2 personen 1 ei en 100 gram blauwe kaas (staafmixer) en naar smaak bv basilicum, koriander, peper. Schenk dit over de groenten. Tot slot bladerdeeg sterretjes bovenop.

Tekst Susan Ebbers. Koks: Susan Ebbers en Jasmijn van Meurs, december 2016.