Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Appeltaart met rozijnen, walnoten en kaneel en een versiering met deegsterren

Koken met kinderen blijft leuk, ook als ze groot zijn geworden. Ik ben Jasmijn aan het opleiden tot kok voor groepen. Altijd handig om te kunnen en wie weet waar het allemal toe gaat leiden.
Natuurlijk leer ik ook van haar. Als kind van haar tijd zoekt zij inspitatie op pinterest. Kijk eens mam wat leuk: plaatjes van de meest schitterende appeltaarten. Hoe leuk is het om weer eens de uitsteek vormpjes te voorschijn te halen?

(Kerst-) sterretjesappeltaart

Ingrediënten voor een grote springvorm:
Deeg:
500 gram zelfrijzend bakmeel (of meel en bakpoeder),
200 gram boter,
150 gram suiker,
1 ei.
Vulling:
1 kg Goudreinetten,
125 gram rozijnen,
citroensap,
1 hand walnoten,
2 eetlepels suiker,
2 theelepels kaneel.


Snij de koude boter in stukken boven het meel, voeg suiker, ei en een snufje zout toe. Kneed het deeg totdat het samenhang heeft. Niet te lang doorkneden, want dan gaan de gluten het deeg elastisch maken en verliest het de brosse structuur. Laat het deeg rusten op een koele plek.
Vulling:
Schil 1 kg Goudreinetten, en snij ze in stukjes. Meng met een snufje citroensap tegen het verkleuren. Voeg 125 gram rozijnen, een hand walnoten, 2 eetlepels suiker en 2 theelepels kaneel toe.
Bekleed een bakvorm met tweedere deel van het deeg. Daarop de appelvulling en bovenop het laatste deel van het deeg. Voor een echte Kerstsfeer rol je dat deeg uit en maak je er sterretjes van. Het zag er eerlijk gezegd het mooist uit vóór het bakken...
Misschien hadden we ze minder royaal moeten neerleggen en dan sterkoekjes bakken van het deeg wat we over hadden...

Tekst: Susan Ebbers. Koks: Susan Ebbers en Jasmijn van Meurs, december 2016.