Bleu et Vert

creatieve vakanties

tekenen, schilderen, beeldhouwen, zingen, theater
in Frankrijk en Nederland

Hoe heerlijk kun je smikkelen?

Bleu et Vert receptenblog

De momenten dat ik met het allermeeste plezier sta te koken, heb ik het gevoel dat ik boven mezelf uitgetild word. Terwijl ik proef, ruik, kijk en voel ontstaat de maaltijd onder mijn handen. Door me te verbinden met het eten en de mensen waarvoor ik het ga maken borrelen de ideeën naar boven, herinner ik me eerder goed gelukte gerechten of komt er een idee voor iets nieuws.
Op deze manier koken de meesten van onze Bleu et Vert koks. Het maakt tevens duidelijk waarom het door cursisten al zo lang begeerde handboek van de Bleu et Vert keuken nog niet is uitgegeven. In de recepten zou vooral staan: proef, durf, experimenteer en pas aan als het niet naar je zin smaakt.
(Susan Ebbers, januari 2009. Uit: recept crisiskoekjes)

Een selectie van Bleu et Vert recepten.
Reageren? Graag!

Bordje salade met paprika, appel, witlof, avocado, komkommer, dadel en dressing

“Maak je er iets moois van?”

Jasmijn is bezig met een voor haar heerlijk tussenjaar. Na een school carrière van 15 jaar, als ik de peuterspeelzaal meereken, is ze de schoolbanken ontgroeid en ook meer dan zat. Op weg naar de toekomst bivakkeert ze even in een zalige leegte, die ze vooral vult met leuke dingen: Toneel, huizenoppas, vrijwilliger bij een filmhuis/theater, rijlessen. Vooraf vreesden wij een bankhangende, schermkijkende puber, maar dit valt alleszins mee. Ze is vrij actief, alleen qua financiën schiet het niet erg op. Na een letterlijke blauwe maandag groene energie abonnementen te hebben verkocht, besluit ze niet verder de kou en onwillende passanten te trotseren. Mijn moederhart is het ermee eens, maar wil aan de ander kant niet bodemloos blijven doorgaan met het verstrekken van zak, kleed en reisgeld. Met zoveel vrije tijd, moest dat maar verdiend worden.
Na een aanvankelijke schrik: “maar als ik het zelf moet betalen, ga ik misschien niet meer naar een verjaardag in Amsterdam”, snapt ze de realiteitszin. We spreken een gage af voor schoonmaak en overige huishoudelijk klussen waaronder koken. Daarmee komt er een relatie tussen wat iets kost en hoeveel tijd ze daarvoor moet werken.
Er verschuift ook iets in de verhoudingen. Waar er eerder een weerzin tegen elk huishoudelijk verzoek was, komt nu meestal een monter “Ja.” op de vraag: “Wil je werken vandaag?”
Zo plukken we beiden vruchten die er soms inderdaad erg mooi uitzien en ook goed smaken!

Mooie bordjes
Maak een lange paprika sliert door deze spiraalsgewijs in het rond te snijden. Een beetje zoals je een appel schilt,
Snij partjes van appel en avocado, lange slierten van komkommer en dadel, snij witlof fijn. Maak er een aangename compositie van die je versiert met alfa alfa, gemalen peper, sesam, dille, walnoot en hazelnoot, verse peper en sinaasappelolie.
Maak met een sausje van 1 eetlepel olijfolie, 1 uitgeperste limoen, 1 theelepel tamari, 1 theelepel gemberstroop en 1-2 eetlepels yoghurt. Goed doorroeren en daar waar gewenst over je bord heen druppelen.

Eet smakelijk!

Tekst: Susan Ebbers. Kok: Jasmijn van Meurs, maart 2017.